Precious sugar cane called ”Chikutoh”Refined sweetness and a gentle melt-in-the-mouth sensation. Recently, ”wasanbon” has been used for Western confectionery as well as for Japanese confectionery. Wasanbon’s fascination exists in the mild taste which is quite different from ordinary sugar. |
Manually producing sugarWasanbon production is quite interesting because it can help us appreciate the difficulties people experienced in the past to attain white sugar. At the Okada Sugar Manufacture where ”wasanbon” is produced manually, even now, we can observe the difficulties of the forefathers. |
甘さだけでなく風味も感じる味わい1度の研ぎには1日かかり、気温や湿度、砂糖の性質によって水の量や研ぐ時間を変えなければならない。均一な砂糖を手際よく練り上げるにも熟練が必要だ。職人の手の感覚がすべてモノをいうという、大変な世界。この古い手法を守っているのは、現在では限られた製糖所のみである。普通の砂糖では製糖してショ糖分のみにしてしまうが、和三盆はサトウキビの元の成分が多分に残っている。製糖技法としては不完全なのだが、逆にそれが風味の豊かさを生み出しているのだ。 |
ACCESS
- Okada Sugar Manufacture
- Haranakasuji-12-1 Izumidani, Kamiita, Itano District, Tokushima
- URL http://www.wasanbon.co.jp/english/index.html